Propaganda rusă, desființată de medicii români: ”Datorită complexităţii sistemului imunitar, nici un vaccin nu oferă protecţie 100%”

Propaganda rusă, desființată de medicii români: ”Datorită complexităţii sistemului imunitar, nici un vaccin nu oferă protecţie 100%”
Propaganda rusă, desființată de medicii români: ”Datorită complexităţii sistemului imunitar, nici un vaccin nu oferă protecţie 100%”

Nu numai specialiști din mai multe țări ale lumii, inclusiv reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății, ci și cunoscuți medici români desființează propaganda pe care o face Rusia în legătură cu un vaccin care ar avea eficacitate de 100% împotriva noului coronavirus. Rusia a anunțat lansarea vaccinului EpiVacCorona, însă medicii contestă o astfel de eficiență.

Serviciul Federal pentru Supravegherea Protecției Drepturilor Consumatorilor și a Bunăstării Umane – în urma două etape a studiilor clinice efectuate – a anunțat o ”eficacitate imunologică totală” a noului vaccin dezvoltat în Rusia. 40.000 de voluntari au devenit subiecte ale acestor studii, anunță Rusia, iar vaccinul atât de lăudat – EpiVacCorona – a fost dezvoltat de Vector Institute, un centru de cercetare biologică din Koltsovo.

Primul vaccin produs de ruși – Sputnik V – este bazat ”pe un adenovirus uman”, în timp ce EpiVacCorona este anunțat ca fiind ”un medicament pe bază de peptide, proteine virale prin care sistemul imunitar învață cum să recunoască și apoi să neutralizeze virusul”.

INSP: ”Niciun vaccin nu oferă protecţie 100%”

Pe data de 14 octombrie, tocmai într-o perioadă în care discuțiile în contradictoriu referitoare la vaccinul anti-COVID Sputnik V au luat amploare, Vladimir Putin a anunțat că ”propunerea Centrului de Cercetare de Stat Vector a fost aprobată și înregistrată oficial în țară”.

La rândul său, Anna Popova – oficial în domeniul sănătății publice – a afirmat că ”documentele legate de EpiVacCorona au fost prezentate Organizației Mondiale a Sănătății încă din data de 8 decembrie, în prezent așteptându-se decizia OMS”, informează romanialibera.ro.

Numai că, deloc surprinzător, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății contrazic teza rusească potrivit căreia noul vaccin are o eficacitate de 100% împotriva noului coronavirus.

În acest context, trebuie menționat că, încă din anul 2015, Institutul Național pentru Sănătate Publică din România, prin Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile și Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate, lansa – chiar sub egida Organizației Mondiale a Sănătății – documentul numit ”10 mituri și realități despre vaccinare”, ghid explicativ de specialitate care – la punctul 2 – transmitea că, ”datorită complexităţii sistemului imunitar, nici un vaccin nu oferă protecţie 100%”.

Medicul Virgil Musta: ”E foarte probabil să fie doar o problemă de marketing”

Un astfel de anunț surprinzător făcut de autoritățile din Rusia incită și, firește, naște numeroase semne de întrebare, foarte mulți medici – inclusiv din România – declarându-se rezervați în legătură cu astfel de declarații.

Medicul Virgil Musta, şeful secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul „Victor Babeş” din Timișoara, spune că există organisme care nu pot sintetiza anumite proteine care fac parte tocmai din anticorpii apăruți după o vaccinare.

Mai mult, medicul transmite și că – neexistând toate datele necesare în legătură cu acest vaccin, este posibil ca totul să fie și o ”problemă de marketing”.

”Dacă cercetarea științifică este riguros făcută, cu criteriile corect stabilite, cei care o realizează pot să spună dacă un vaccin poate fi sau nu poate fi 100% eficient. Dar sunt organisme care nu sintetizează anumite proteine care fac parte din anticorpii ce apar în urma vaccinării. Gândiți-vă că, din 10 persoane, sau din 20, o persoană poate să nu facă imunitate în tipul protector, și asta s-ar datora capacității de imunizare a vaccinului coroborată cu genetica persoanei, pentru că sunt oameni care nu sintetizează anumiți anticorpi pentru anumite proteine. De aceea, un rezultat al eficienței de 100%, pentru toată lumea este puțin probabil. Nu pot să comentez mai mult, pentru că nu am toate datele necesare dar e foarte probabil să fie doar o problemă de marketing”, declară Virgil Musta, potrivit sursei citate.

Conferențiarul universitar doctor Voichița Lăzureanu: ”Cât lotul experimental este mai divers, cu atât sunt și marjele de eroare mai mari”

Conferențiarul universitar doctor Voichița Lăzureanu – șefa catedrei de Boli Infecțioase din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara – transmite că nu există niciun  produs medical ”care să aibă eficiență 100%”.

”Personal nu cred că există niciun produs medical și niciun tratament medical, indiferent că este vorba de tabletă, injectabil intramuscular, intravenos, ser sau vaccin, care să aibe eficiență de 100%. Iar asta tocmai pentru că diversitatea genetică umană este extrem de mare. Nu am citit vreodată vreun studiu care să dovedească o eficiență de 100% a unui produs medicamentos”, avertizează Voichița Lăzureanu.

”Studiile, în momentul în care se pun în practică, se fac pe pacienți selectați, dar totdeauna (…) există persoane care nu au finalizat programul din motive diverse. Nu există posibilitatea să faci un studiu pe un eșantion de câteva sute de persoane din care, câteva, din varii motive, să nu se afle în situația de a nu duce programul până la capăt.

Vă repet, eu, din cât am citit, nu am văzut nicăieri menționată eficiența de 100% și, cu cât lotul experimental este mai divers, cu atât sunt și marjele de eroare mai mari. Nu pot să îmi dau cu părerea în privința existenței unor mecanisme de marketing, vă spun doar că este puțin probabil să existe un studiu de eficiență de 100%”

Conferențiarul universitar doctor Voichița Lăzureanu

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024. Finala Georgescu - Lasconi se conturează tot mai clar. Ultimele...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cele mai controversate declarații ale lui Călin Georgescu: Apologia legionarilor, elogii aduse lui Putin și...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Călin Georgescu, pe primul loc. Elena Lasconi, 2.297 de voturi peste...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Ce mașină are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cutremurul pe scena politică
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Delia și Răzvan Munteanu, mesaj emoționant după moartea lui Gabriel Cotabiță: ”Finul nostru, de la...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Cercetătorii au reușit să recreeze sunetele dinozaurilor